قبل از هر چیز شما باید بیزینس پلن (Business Plan) یا طرح کسبوکاری که میخواهید در استرالیا راهاندازی کنید را جهت بررسی به سفارت این کشور ارائه کنید. در این فرایند توانایی شما به عنوان مدیر و تمکن مالیتان به عنوان سرمایهگذار کسبوکارتان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
شما میتوانید کلیه مراحل ثبت شرکت در استرالیا، اعم از ترجمه و ارائه مدارک مورد نیاز، تکمیل فرمهای مربوطه و مابقی روال قانونی که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم را به وکلای خبره گروه حقوقی مهاجرت پلاس بسپارید تا با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمان ممکن شرکت شما را به ثبت برسانند.
نکته: برای کسانی که در ایران زندگی میکنند و اقامت کشور استرالیا را ندارند، داشتن یک شریک استرالیایی الزامآور است.
برخی از مهمترین اقدامات این فرایند به شرح زیر است:
گام اول: تصمیمگیری دربارهی ساختار کسبوکار
تناسب ساختار کسبوکار با نیازهای شما بسیار اهمیت دارد. این هماهنگی مستقیما بر مواردی مثل آنچه در ادامه فهرست کردهایم، تأثیرگذار خواهند بود:
- میزان کنترل شما روی عملکرد کسبوکار؛
- میزان مالیاتی که باید بپردازید؛
- الزامات قانونی؛
- الزامات سلامت و ایمنی محیط کار؛
- و سطح مسئولیتهای شخصی شما در قبال کسبوکارتان.
در استرالیا شما میتوانید کسبوکارتان را در قالب یکی از ۴ ساختار زیر راهاندازی کنید:
۱. فعالیت اقتصادی در قالب شخص حقیقی (Sole trader):
این نوع فعالیت اقتصادی مربوط به زمانی است که شما بهعنوان یک شخص حقیقی خود را تنها مالک کسبوکارتان معرفی میکنید. در این حالت مسئولیت همه جنبههای قانونی کسبوکارتان بهعهدهی شخص شماست.
از مزایای این نوع فعالیت اقتصادی؛ کنترل تماموکمال شما بر کسبوکارتان، تعلق تمام سود به خودتان و به حداقل رساندن مالیات است.
۲. شراکت (Partnership):
جمعی از افراد یا نهادهایی که با هم یک کسبوکار را میگردانند. در این حالت مسئولیت همه جنبههای قانونی کسبوکارتان به عهدهی شخص شما و شرکای شماست.
از مزایای این ساختار ؛ سهولت و کمهزینه بودن راهاندازی کسبوکار، سهولت فرایند افزایش سرمایه و حتی انحلال شراکت و بازیابی سهم هر یک از شرکاست.
۳. (Trust):
نهادی که دارایی یا درآمد را برای منافع دیگران (شخص ثالث) حفظ میکند. به کارگیری این ساختار معمولا دارای امتیازات خاصی در زمینه پرداخت مالیات و سرشکن نمودن هزینهها دارد.
از مزایای این ساختار؛ سهولت افزایش سرمایه و مسئولیتهای کمتر است. در این حالت داراییهایی شما میتوانند حفاظت شوند.
۴. شرکت (Company):
یک نهاد قانونی که موجودیت/جنبههای قانونی آن از سهامدارانش جداست. این تاسیس حقوقی مسئولیت سهامداران را به حداقل میرساند و فرایند کسبوکار را به شکلی مطلوب و رایج در استرالیا امکانپذیر میسازد.
از مزایای این ساختار؛ سهولت در افزایش میزان زیادی از سرمایه و عدم مسئولیت شخص شما در قبال بدهیها است. این ساختار برای کسبوکارهایی که ریسک بالایی دارند توصیه میشود.
برای مهاجران و سرمایهگذاران ایرانی کدام ساختار مناسب است؟
در حال حاضر تمام مسئولیتها و تعهدات کسبوکار در استرالیا پس از ثبت، به عهده شخص متقاضی خواهد بود. شما میتوانید در ابتدا به عنوان شخص حقیقی کسبوکار خود را راهاندازی کنید و در ادامه تا ۵۰ سهامدار را به شرکت خود اضافه کنید.
گام دوم: ثبت درخواست برای دریافت کد اقتصادی (ABN)
شما قادر به شروع قانونی یک کسبوکار در استرالیا نیستید، مگر اینکه یک کد اقتصادی در استرالیا داشته باشید. این عدد ۱۱ رقمی منحصرا برای کسبوکار شما صادر میشود و بهعنوان شناساگر دولتی کسبوکارها عمل میکند.
برای دریافت کد اقتصادی باید موارد زیر را ارائه بدهید:
- ریز اطلاعات شخصی؛
- اطلاعات کسبوکارتان؛
- ریز اطلاعات شرکا؛
- دلایل شما برای درخواست این کد؛
- جزئیات فعالیت کسبوکارتان؛
- اظهارنامهای مبنی بر صحت اطلاعات ارائهشده در درخواست.
با داشتن کد اقتصادی استرالیا قادر خواهید بود:
- نام کسبوکارتان را ثبت کنید.
- برای کارهایی مثل سفارش کالا و خدمات یا فرستادن صورتحساب، کسبوکارتان را به بقیهی نهادها معرفی کنید.
- مالیاتهایی مثل مالیات بر کالاها و خدمات (GST) بگیرید.
بهتر است قبل از اینکه بهدنبال طراحی وبسایت، لوگو و سایر موارد باشید، دربارهی نام کسبوکارتان تصمیم بگیرید. در غیراینصورت، اگر نام کسبوکارتان تغییر کند مجبور میشوید همه چیز را تغییر بدهید. اگر لوگویی برای کسبوکارتان طراحی میکنید حق امتیازش را هم ثبت کنید تا دیگران نتوانند از کار شما کپی کنند.
اگر بخواهید میتوانید جداگانه برای دریافت کداقتصادی استرالیا و نام کسبوکارتان اقدام کنید، اما درخواست دادن برای هردویشان بهطور همزمان راحتتر است.
گام سوم: استعلام نامهای تجاری در سامانه ASIC
فعالیتهای تجاری شما تحت نامی که برای برند یا شرکتتان انتخاب میکنید، انجام میشود.
برای مشخص کردن اینکه یک نام تجاری برای ثبت در دسترس است یا نه، کمیسیون اوراق بهادار و سرمایهگذاری استرالیا (ASIC) یک سامانهی استعلام نام تجاری، در اختیار شما قرار میدهد.
گام چهارم: ثبت نام کسبوکار
وقتی نام کسبوکاری را پیدا کردید که قبلا ثبت نشده است، باید نام را در «خدمات ثبت کسبوکار» ثبت کنید تا از آن محافظت کنید. برای این کار باید در وبسایت «خدمات ثبت کسبوکار» یک حساب کاربری ایجاد کنید و درخواست خود را ثبت کنید.
نام کسبوکار فقط برای شناسایی شماست و ثبت آن باعث نمیشود تمام حقوق مربوط به آن را داشته باشید، بنابراین شاید بخواهید با ثبت علامت تجاری از نام کسبوکارتان محافظت کنید.
گام پنجم: ثبت نام دامنهی وبسایت
نام دامنهی شما آدرس وبسایتتان در اینترنت است و یک هویت آنلاین برای شما ایجاد میکند.
هنگام انتخاب نام وبسایت برای ثبت شرکت در استرالیا، بهتر است نامی انتخاب کنید که:
- نمایانگر کسبوکارتان باشد؛
- به خاطر سپردن، تلفظ و هجی کردنش آسان باشد؛
- سه هجا یا کمتر داشته باشد.
اگر بخواهید یک آدرس وبسایت .com.au یا .net.au بخرید، باید کد اقتصادی استرالیا را داشته باشید.
برای ثبت نام دامنه به وبسایت ادارهی دامنهی اِییو (au) بروید تا لینکهایی برای ثبتکنندهها، فروشندگان و تأیید هزینهها و گزینههای کنونی پیدا کنید.
مالیات شرکتهای بینالمللی در استرالیا
پس از ثبت شرکت در استرالیا باید پرداخت بهموقع مالیات را در دستور کار خود قرار دهید.
بسته به نوع کسبوکارتان باید سه ماه یکبار میزان مشخصی ارزش افزوده را به اداره مالیات بپردازید. اداره مالیات بر درآمدها و هزینههای شرکتهای بینالمللی به صورت دقیق نظارت میکنند. به طور کلی شرکت شما باید ۲۷.۵٪ از سود سالیانه را به عنوان مالیات پرداخت کند.